EEN SCHOOL VOOR MUKAMBI

30 september: Pitch tijdens de Goede Doelen Fair bij ABN AMRO Amsterdam ZuidoostIn het centrum van Zambia ligt het Kafue Nationaal Park. Dit enorme natuurgebied ligt ongeveer 300 kilometer van de hoofdstad Lusaka. Met een oppervlakte van bijna 23.000 km2 is het park groter dan de helft van Nederland. Daarmee is het 't grootste nationale park van heel Afrika.

Midden in het park ligt de Mukambi Safari Lodge, waar bezoekers kunnen verblijven en onder begeleiding van gidsen het park kunnen verkennen. Er zijn enorm veel dieren te vinden, zoals olifanten, antilopen, buffels, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden.


Het personeel van Mukambi Safari Lodge komt van buiten het park omdat het niet is toegestaan in het park te wonen, Ze komen uit alle delen van het land, maar voornamelijk uit de dorpjes die grenzen aan het nationale park. Het management van de Lodge heeft -op enige afstand van de Lodge- een dorpje gesticht voor het personeel en hun families. De huisjes en voorzieningen in het dorp zijn door inwoners eigenhandig opgezet, maar met beperkte middelen. De huizen zijn eenvoudig maar geven voor Afrikaanse begrippen voldoende comfort. Er is echter nog geen stromend water, Er zijn geen toiletten en of douches. Ook aan een echt schoolgebouw ontbreekt het nog.

 


Het dorpje telt zo'n 100 inwoners, waarvan 35 kinderen in de schoolgaande leeftijd. Normaal gesproken zijn de mensen aangewezen op dorpjes grenzend aan het park om hun kinderen onderwijs te kunnen laten genieten. De kinderen verblijven in dat geval bij opa en/of oma of andere familieleden. Het dichtstbijzijnde dorpje ligt op 100 km afstand. Om de families een kans te geven bij elkaar te blijven, is er getracht een school te starten die voorziet in lager onderwijs. Sinds kort is er dan ook een school in het dorpje. Een school met een echte onderwijzeres. Voor Zambiaanse plattelands begrippen is dat heel wat. Het betreft echter geen echt gebouw, maar een oude legertent. De kinderen zitten dus wel droog tijdens het regenseizoen en beschut tegen de zon in het droge seizoen. Maar voor goed onderwijs is dit natuurlijk niet optimaal. Met een kleine lichtopening in het dak, te donker om je lesboek of schrift te lezen. En bij een goede storm ligt de tent al snel plat!

De leerlingen zitten inmiddels al wel op bankjes op een zandvloer.
De Stichting Mukambi Community School heeft zich het lot van de kinderen en bewoners van het dorpje Mukambi aangetrokken. Ze stelt zich tot doel deze kleine gemeenschap te steunen en daadwerkelijk hulp te bieden. Zonder ingewikkelde ambtelijke lijnen, maar via directe contacten.

Allereerst richt onze Stichting zich op de bouw van een fatsoenlijk schoolgebouw, waar de kinderen beter les kunnen krijgen. Daar wordt immers de basis voor hun toekomst gelegd, zodat ze daarna door kunnen leren en zich zelfstandig kunnen redden.Ondertussen wordt er druk gebouwd aan het nieuwe schoolgebouw met 2 grote lokalen, een lerarenkamer en een opslagruimte.

In overleg met de bewoners wordt bekeken waaraan verdere hulp zal worden besteed. Gedacht wordt aan sanitaire voorzieningen, watervoorziening en verbetering van de huizen.

Ook twee kleine vissersdorpjes in de omgeving roepen om aandacht. De Stichting overweegt in tweede fase ook hen hulp te bieden.

 
Molenlaan 61
2181 GS   HILLEGOM
Nederland
Email: oprichter stichting
Telefoon: 0252-517455
Kvk nr.: 28109003
Bankrekening: 109.924.207
IBAN: NL61 RABO 0109 9242 07
BIC: RABONL2U
Email: beheerder website